2015. jan 19.

Jó ablak mellé jó légbevezető

írta: Kémény Ajtó
Jó ablak mellé jó légbevezető

A hagyományos ablakok lecserélése jól záródókra felerősítette a nyílt égésterű kazánok és vízmelegítők okozta szén-monoxid-mérgezés lehetőségét. Riasztóval lehet védekezni ellene, de tízből csak egy-kettő megfelelő.

Egy belügyminiszteri rendelet - a nyitott égésterű gázüzemű tüzelőberendezések üzemeltetése esetén - egyes épületekben kötelezővé teszi a szén-monoxid-érzékelők felszerelését, tavaly október 15-étől. Ilyen épület a bölcsőde, az óvoda, az iskola, a szálláshely és a kórház is, amennyiben a tüzelőberendezés a közösségi térben, vagy pedig a vele légtér-összeköttetésben lévő helyiségekben van.

Új épületnél kötelező

Az olyan új épület, amelyben nyitott égésterű tüzelőberendezés üzemel, csak akkor kaphat használatbavételi engedélyt, ha – a jogszabályban meghatározott műszaki követelményeknek megfelelő – szén-monoxid-érzékelő berendezést helyeznek el benne. Ennek az az oka, hogy a nyitott égésterű berendezés nem az épületen kívülről kapja az égéshez szükséges levegőt, hanem az épületen belüli levegőt használja erre a célra, ezért ha nincs megfelelő levegő-utánpótlás, tökéletlenné válik az égés, és ez szén-monoxid-termeléssel jár. Emiatt már több haláleset történt az országban.

Ezeket a kötelezően felszerelt érzékelőket a kéményseprőknek kell ellenőrizniük a kémények ellenőrzésével egyidejűleg. A kémények évente esedékes ellenőrzése során a tulajdonosnak kell nyilatkoznia arról, hogy neki kötelező-e felszereltetni az érzékelőt. Becslések szerint Magyarországon 100–500 ezer lakás rendelkezik szén-monoxid-riasztóval.

Csak a drága jó

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap megbízásából, saját akkreditált laboratóriumában 11 fajta riasztó laboratóriumi vizsgálatát végezte el Steiber József szakértő. A tapasztalatai alapján tíz – riasztóval felszerelt – lakás közül nyolcban hamis biztonságérzetben élnek a lakók. A szakértő szerint a riasztók 3–20 ezer forintba kerülnek, a 10 ezer forintnál drágábbak megbízhatók, ezek időben jelzik a szén-monoxidot.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) idén 10 szén-monoxid érzékelőt vizsgált meg és abból 9-et alkalmatlannak talált a funkciója betöltésére.

 

Forrás:Origo/Itthon

 

Kérjen tőlünk árajánlatot !

 

www.kemenyajto.com

Szabó János +36 70 406 2945

Szűcs Gábor +36 70 541 4445

Szólj hozzá

szabvány szénmonoxid mérgezés forgalmazás szellőztetés szénmonoxid szigetelés beépítés szabályzó szellőzés szigetelő penészedés kéményajtó légbevezető légbevezető eladó légbevezető beépítés légbevezetők Légbevezető légbevezetés kéményajtó eladó kéményajtó ára lébevezető beépítés szén-monoxid érzékelő Légbevezető beépítés légbevezető ára légbevezető ár szénmonoxd riasztás légbeeresztő légbevezető ablakba légbevezető akció légbevezető ajtóba Légbevezető ablakba szénmonoxid érzékelő ára falba építhető légbeveztő Szén-monoxi légbevezető beszerelés légbevezető beépítése házilag légbevezető ablakba ár légbevezető bemarás légbevezető beépłtés légbevezető befúrás