2016. nov 22.

Nyáron is halálos lehet a szén-monoxid!

írta: Kémény Ajtó
Nyáron is halálos lehet a szén-monoxid!

kom_honlap_hir_2016_06_27_nyaron_is_olhet_a_szen-monoxid-775x315.jpg

Nyáron is fennáll a szén-monoxid mérgezés kockázata. Az óvintézkedések elmulasztása a legutóbbi, két emberéletet követelő szén-monoxid mérgezéshez hasonló tragédiához vezethet.

2016. június 20-án egy Budaörsi úti ingatlanban két lakó vesztette életét szén-monoxid mérgezésben. A háztartások többségében nyáron is használatban vannak a gázkazánok, gázüzemű átfolyós vízmelegítők, hiszen a legtöbb esetben ezekkel a készülékekkel történik a meleg víz előállítása. A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzatértéke, így fokozottan fennáll a veszélye annak, hogy szén-monoxid visszaáramlás történik.

Nyílt égésterű készülékek esetében az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívüli, környezeti hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség hatására távozik az égéstermék. Minél melegebb a külső hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség, annál gyengébb a kémény huzathatása.

A fentiek miatt fokozottan figyelni kell a megfelelő levegő-utánpótlás biztosítására. Jól hőszigetelő, fokozott légzárású nyílászárók esetében mindenképpen gondoskodni kell megfelelően méretezett légbeeresztőről. A meglévő légbeeresztők átjárhatóságát folyamatosan biztosítani kell, rendszeres szellőztetéssel cserélni kell az ingatlan levegőjét, és a tüzelőberendezés használatát lehetőleg a reggeli és esti órákra kell korlátozni, amikor az említett nyomáskülönbség nagyobb.

Visszaáramláshoz vezethet továbbá a karbantartatlan gázkészülék, illetve azon háztartási eszközök, amelyek működésük közben megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat. Jellemzően ilyen készülékek a konyhai szagelszívók, a ventilátorok, de extrém esetben akár egy szárítós mosógép is veszélyforrás lehet. Ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel együttesen használni. Főként a szagelszívók és ventilátorok esetében gondoskodni kell a készülék és a tüzelőberendezés összereteszeléséről, amely megakadályozza azok együtt működését.

Az óvintézkedések megtétele mellett javasolt a fogyasztóvédelmi hatóság által megfelelőnek minősített szén-monoxid riasztót felszerelni.

 

Forrás:FŐKÉTÜSZ

www.kemenyajto.com

Szereltessen velünk szén-monoxid érzékelőt, légbevezetőt !

Védje meg családját a néma gyilkostól!

 

Szabó János +36 70 406 2945

Szűcs Gábor +36 70 541 4445

Szólj hozzá

Légbevezető Légbevezető beépítés ablakos légbevezető ablakba építhető légbevezető falba építhető légbeveztő légbevezető beszerelés ablak légbevezető ár ablakszellőző beépítése házilag fali légbevezető fali légbevezető gázkészülékhez fali légbeeresztő ár fali légbevezető beépítés Fali légbevezető Atg 60 Atg 35 nyílászáróba légbevezető falba légbevezető AtAg35 ata g35 légbevezető atag 35 légbevezető beépítés légbevezető beszerelés ablakba minősített légbevezető ATG 60 légbevezető