2014. nov 23.

Párásodó Ablak

írta: Kémény Ajtó
Párásodó Ablak

Különösen a hideg téli napokon találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy az ablakok erősen párásodnak, szinte csöpög róluk a víz. Persze nem elég tudnunk azt, hogy ilyenkor egyszerű páralecsapódásról van szó, a káros és rendellenes jelenség okait és elhárításának módját is meg kell találnunk.

Ahhoz, hogy egy felületen meginduljon a páralecsapódás arra van szükség, hogy az adott felület – illetve közvetlen mellette a levegő – hőmérséklete elérje az ún. harmatponti hőmérsékletet. Minél melegebb a levegő, annál több nedvességet képes elnyelni, és fordítva; a hőmérséklet csökkenésével egyre csökken a légnemű formában tartott nedvesség, a felesleg pedig kicsapódik, vízzé válik. A pára kicsapódását tehát alapvetően két tényező befolyásolja, a levegő hőmérséklete és a páratartalma. Minél szárazabb és melegebb a levegő, annál kisebb a páralecsapódás – minél hidegebb és nedvesebb, annál nagyobb.

A fentieknek megfelelően leginkább a magas páratartalmú helyiségekben konyhában, fürdőszobában találkozhatunk az ablakfelületen lecsapódó párával. De nem csak ott, hanem akár a szoba ablakain is, ha azok rosszul szigetelnek, emiatt az üvegfelületek hidegek, ráadásul ruhaszárítással, nyitott fürdőszoba- és konyhaajtókkal az egész lakás páratartalmát megemeljük. A lakás túlságosan magas páratartalmához hozzájárulhat a rosszul megtervezett falazat, ami nem gondoskodik a megfelelő páraelvezetésről, szinte dunsztba zárja a belső tereket. Utólagos külső hőszigetelésnél is ügyelni kell arra; olyan komplex hőszigetelő rendszert alkalmazzunk, aminek a páraáteresztő képessége megfelelő. Új épületeknél eleve a falban is jelentős nedvesség rekedhet, aminek a kiszáradásához idő kell.

Tudnunk kell azt is, hogy mindennapi életünkkel folyamatosan hozzájárulunk a lakás páratartalmának növeléséhez. A főzéssel, mosással, fürdéssel, de csak a lehelettel is egy átlag család napi 4-5 liter vizet párologtat el, juttat a légtérbe.
A megoldást tehát több irányból kell keresnünk. Először is csökkentsük a feleslegesen a levegőbe juttatott nedvességet. Zuhanyozáskor ne tartsuk nyitva a fürdőszoba ajtaját, főzéskor használjunk fedőt, és a már forró vizet ne forraljuk tovább túl nagy lángon – azzal a víz hőmérséklete úgy sem emelkedik 100 °C fölé, csak a párolgást erősítjük. Ha túl magasnak tűnik a levegő páratartalma (a csepegő ablakok mellett ez egy egyszerű páratartalom mérővel is mérhető), ne szárítsuk a ruhát a lakásban. Ha a mosógépnek van szárító funkciója is, használjuk azt.

A magas páratartalmat csökkenthetjük rendszeres szellőztetéssel. Önmagában a levegő szárítására alkalmas a megbuktatott ablak is, de ez a fűtési időszakban rendkívül energiapazarló, ezért helyette napi többszöri, alapos, teljesen kitárt ablakokkal történő szellőztetést javaslunk. Ezzel a párás, meleg levegő hamar kimegy a lakásból, a kintről bejövő hűvös levegőt a tárgyak és a falak gyorsan felmelegítik, és ezáltal a levegő relatív páratartalma lecsökken. Aktívan „élt”, használt lakás szellőztéséről 2-3 óránként ajánlatos gondoskodni.

A légcsere lehet folyamatos is, például légelszívó berendezés használatával. A légelszívás azonban csak akkor hatásos, ha nem hozunk létre a lakásban vákuumot, vagyis a levegő bevezetéséről gondoskodunk. Egy fajta légbevezetést jelentenek a rosszul záródó régi ablakok is, ez azonban megint csak energia-pazarló és kontrolálatlan. Az ablakok keretébe épített légbevezetők már sokkal jobb megoldást jelentenek, különösen, ha a légbevezetést a belső levegő páratartalmának függvényében (higroszabályozás) automatikusan szabályozzuk.

Az ablakokon azért is csöpöghet a víz, mert maga az ablak rossz. Rossz lehet azért, mert nem zár, tömít megfelelően, és a beszökő hideg levegő folyamatosan hűti a belső üvegfelületet. A hideg üvegen pedig kicsapódik a pára. Ennek megoldása tehát a résszigetelés javítása; akár egyszerű réstömítő csíkkal, akár sokkal korszerűbb gumitömítésekkel.

A belső üvegfelület lehet hideg azért is, mert a dupla, termopan üvegezés hibás, és az üvegtáblák közé bejut a levegő. Erre utal még inkább az a jelenség, amikor a pára a két üveg között jelenik meg. Megoldás a termopan üvegezés javíttatása, cseréje, illetve harmadik üvegtábla felszerelése a hőszigetelés javítására. Az ablakok párásodását csökkenti az alatta lévő radiátor. Erre a hatásra különösen építenünk kell eleve párás helyiségek (medence, jakuzzi van benne) ablakainál. A földig érő ablakok párásodását például meg lehet szüntetni padlóradiátor használatával, illetve a levegő cirkuláltatásával. Így gyakorlatilag folyamatosan leszárítjuk az ablakfelületen megjelenő nedvességet.

 

Végleges megoldás a párás ablak és a penész ellen

A jól szigetelt épületekben, lakásban felgyülemlő pára és szennyező anyag nem tud eltávozni a helyiségekből, amely a párásodás, penészedés és rossz minőségű levegő problémájához vezet.

A gyakori ablaknyitásos szellőztetés megoldást jelenthet, de ha kiengedjük a meleget az ablakon, akkor mi értelme a vastag hőszigetelésnek, és a légtömör, jól szigetelt nyílászáróknak? Nem beszélve arról, hogy nincs, aki folyamatosan tudná figyelni az aktuális páratartalmat és annak függvényében nyitogatná az ablakokat.
A vegyszeres kezelések a penész ellen csak ideiglenes megoldást jelentenek, hiszen pillanatnyilag megölik a penészgombát, de nem szüntetik meg a létéhez szükséges feltételeket, így előbb-utóbb azok újra megjelennek.
A korszerű szellőzési rendszerek tökéletesen alkalmazkodnak mindennapi életünkhöz, és az épületben végzett tevékenységhez igazodva, észrevétlenül gondoskodnak arról, hogy mindig a szükséges mennyiségű friss levegő legyen otthonunkban, irodánkban, ugyanakkor megkímélnek az ablaknyitás okozta szellőzési hőveszteségtől.

Kérjen tőlünk Árajánlatot, keressen fel minket!

Szabó János +36 70 406 2945 

Szűcs Gábor +36 70 541 4445

Szólj hozzá

l szellőztetés párásodás penészedés légbevezető eladó légbevezető beépítés légbevezetők Légbevezető légbevezetés lébevezető beépítés Légbevezető eladó Légbevezető forgalmazás légbevezető ára légbevezető falba Légbevezető webáruház légbeeresztő légbevezető ablakba légbevezető akció légbevezető ajtóba Légbevezető ablakba Légbevezető falba műanyag ablak légbevezető ablak légbevezető ár légbevezető utólagos beépítése ablakszellőző beépítése házilag légbevezető beépítése házilag fali légbevezető fali légbevezető gázkészülékhez fali légbeeresztő ár fali légbevezető beépítés légbevezető ablakba ár Légbevezető ablakba ára légbevezető készülék akció műanyag ablak szellőző