2013. dec 30.

Szellőztető, légbevezető utólagos beszerelése falba, ablakba, gázkészülék miatt

írta: Kémény Ajtó
Szellőztető, légbevezető utólagos beszerelése falba, ablakba, gázkészülék miatt

Szellőztető, légbevezető utólagos beszerelése ablakba, gázkészülék miatt 

KÉRJEN árajánlatot!

Szabó János +36 70-406-2945

Szűcs Gábor +36 70 541 4445A mai modern nyílászárók tömítettsége, légzárása olyan magas fokú, hogy e szerkezetek mellett nyitott égésterű gázkészülékek működtetése esetén (átfolyós, nyílt égésterű vízmelegítő, gáztűzhely, stb.) szükségessé válik a lakás megfelelő légcseréjének biztosítása. Pótolni kell a belső levegő elhasznált oxigénjét, hogy a baleseteket elkerüljük.
Ezzel a problémával leggyakrabban a Gázmű, vagy a gázkészülék szerelő szembesíti a lakás tulajdonosát, előírva légbevezetők beépítését.
Szellőztetők, légbevezetők utólagos beszerelése ablakokba, párásodás, penészesedés miatt

légbevezető, szellőztető utólagos beépítés Ugyanakkor a nem megfelelő légcsere, a megemelkedett belső páratartalom az alábbi kellemetlen jelenségeket is okozza:

    penészesedést a fal sarkában;
    páralecsapódást az ablakon;
    fülledt levegőt, a komfortérzet romlását.

Az általunk utólagosan (a nyílászáró keretébe!) beépített , különböző típusú és a szakhatóságok által engedélyezett Air-tonic higro-szabályozású légbevezetők megoldást nyújthatnak a fenti problémákra.
Higroszabályozás: francia világszabadalom. A helység páratartalmának érzékelésével működik. Egy vegyszerrel kezelt szalag a páratartalom változásával párhuzamosan változtatja méretét (összahúzódik, nyúlik) és nyit vagy zár egy műanyag lamellát. Így automatikusan szabályozza a beáramló levegő mennyiségét (ez egy gravitációs szellőző). Áramellátást nem igényel. Fölöslegesen nem szellőztet, nem hül ki a helység.
Cégünk arra vállalkozik, hogy e szellőzőket (légbevezető) szakszerűen beszereli (anyagbeszerzés + helyszíni beszerelés) az ablak rongálódása nélkül.


Gyakran ismételt kérdések

Miért penészesedik otthonom ?

- A penész megjelenése általában egy folyamat legrosszabb végeredménye.  A penész legfőbb oka a lakás levegőjének magas páratartalma. A levegőben lévő páratartalom a lakás hidegebb pontjain az alacsony harmatpont miatt, az ablakon, a sarkokban lecsapódik és így megfelelő környezetet biztosít a levegőben lévő penészgombáknak ahhoz, hogy ott penészesedést okozzanak.


Hogyan tüntessem el a penészt a lakásomból ?

-A penész eltüntetésére több lehetőség adódik ezt szinte nap mint nap hallhatjuk a médiákban. Az eltüntetés viszont nem oldja meg ezt a problémát, ugyanis legkésőbb a következő ősszel újra megjelenik a pára az ablakokon és a penész a sarkokban. A végleges megoldás a penészesedés okának megszüntetésében rejlik.


Miért csak most jelent meg a penész ?

- A penész és a pára megjelenésének legfőbb oka, a természetes szellőzés megszűnése. A mai építőipariban az egyik legfőbb célkitűzés a lakás teljes leszigetelése, hogy minél kevesebb legyen a hő veszteség. Ezzel a szigetelési technológiával, viszont sikerült a lakás addigi természetes szellőzésének minden lehetséges módját megszüntetni (ajtó, ablak rések, falak természetes szellőzése, stb.). A penész legtöbbször a hidegebb hónapokban  (októbertől-márciusig) jelenik meg, mert akkor jelentősen lecsökken a lakás szellőztetésére szánt idő, mivel az a lakás kihűlését jelenti, azaz magasabb fűtési költséget. A kevesebb szellőztetés miatt a lakás levegőjének páratartalma megnövekszik, és ezek után szinte automatikusan megjelenik a penész.

images.jpeg
Mitől magas a páratartalom a lakásom levegőjében ?

- A lakásban az emberi tevékenység szinte minden percben növeli a páratartalmat. Ennek mértéke nagyban függ a lakásban élők összetételétől.

A pára megjelenésének formái: - légzés !!!

                                          - főzés,

                                          - mosogatás   

                                          - fürdés,

                                          - szárogatás (ruha),stb.

Ezeknek a tevékenységeknek a folytatása mindennapi rendszerességgel szinte egy folyamatos pára utánpótlást biztosítva a lakás levegőjében szellőztetés hiányában a relatív páratartalom 85-90%-ra való emelkedését eredményezheti.


Mi az elfogadható páratartalom ?

- Szakirodalom szerint az átlagosan 40-60 % közötti relatív páratartalomnál működik jól az emberi szervezet. A penészesedés elkerülésének szempontjából az ideális páratartalom 45-55 % között van.

Hogyan tudom megfelelő szinten tartani a páratartalmat ?

- A páratartalom csökkentésének lehetőségére több megoldás is kínálkozik:

  •  Páragyűjtő készülékek
  •  Klíma
  •  Páramentesítő gépek
  •  Szellőztető rendszerek


A fent felsorolt lehetőségeket megvizsgálva a következő eredményre juthatunk.

  •     A páragyűjtők hatásfoka nem elégíti a lakás magas páratartalmának csökkentésére tett kísérletünket, viszont jól szemlélteti a levegőben lévő párát, viszonylag elég drága és csak kevés párát köt meg.
  •  A klíma egy jobb megoldásnak tűnhet, elég gyorsan lecsökkenti a párát (páramentesítő vagy akár hűtő funkcióban is), negatívumként elmondható, hogy csak a belső levegőt keringeti és magas az energia igénye is.
  •     A páramentesítők gépek jó megoldásai problémánknak, viszont nagyon drágák,elhelyezésük miatt csak egy adott helységben használhatóak és szintén csak a bent lévő levegőt keringetik.
  •     A szellőztető rendszerek beépítése a legjobb megoldások közé tartoznak, mivel működésük során lecsökkentik a levegő páratartalmát, elszívják az elhasználódott páradús levegőt és friss levegőt jutattnak a lakótérbe.

  Azonban fontos elmondani, hogy a szellőztető rendszerek működtetésének alapelve nem mindegy.

Milyen szellőztető rendszert válaszunk ?

- A jó szellőztető rendszer akkor szellőztet amikor szükség van rá és csak annyit amennyire szükség van, ellenkező esetben túlszellőztethetjük a lakásunkat.A túlszellőztetett lakás relatív páratartalma akár 15-25 % közé is  kerülhet, aminek az élettani hatása nem túl egészséges (tapasztalat: kiszárad az ember torka, stb.).Mivel a célunk a párásodás és penészesedés okának megszüntetése, a jó megoldás egy páraszabályzott szellőztető rendszer beépítése.

Milyen a páraszabályzott szellőztető rendszer ?

- A páraszabályzott (higroszabályzott) szellőztető rendszer alapelve, hogy a lakóterekbe (hálók, nappali) páraszabályzott légbevezetőket helyezünk el,hogy a friss levegő itt kerüljön a lakásba, a kiszolgáló helységekből (fürdő, konyha, WC) pedig elszívjuk az elhasználódott páradús és szennyezett levegőt. Ezt a légcserét a páraszabályzott légbevezetők és légelvezetők valamint az elszívó ventilátorokkal úgy valósítjuk meg, hogy a relatív páratartalom  az elvárt 45-55 % közé kerüljön. A légbevezetőkről és légelvezetőkről bővebben olvashat a termékek menüpont .

Légbevezetésnél:

- Légbevezetők elhelyezése: szobákba (hálók), nappalik és konyha
- Légbevezetők száma:a lakótér légköbméterének mennyiségétől függően 50m3 alatt 1 db, 50m3 felett 2 vagy több.
- Légbevezetők típusa: Lezárható vagy nem lezárható (gázkészülékekhez), illetve 3 féle színben
- Légbevezetők beépítése szerint: Nyílászáróba (Fa, műanyag, esetleg fém), és falba.

  Ezeket felmérve néhány számot is leírnák:
- Nyílászáróba építhető légbevezető beépítése
- Falátvezetéses légbevezető beépítése (falfúrással)kb.1óra

webáruházunkban: www.kemenyajto.com

KÉRJEN árajánlatot!

Szabó János +36 70-406-2945

Szűcs Gábor +36 70 541 4445

e-mailben: kemenyajtoweb@gmail.com


Kérjen ajánlatot saját lakása komplett szellőztető rendszerére !!!!!

 

Szólj hozzá

gomba pára szénmonoxid mérgezés szellőztetés szénmonoxid beépítés beszerelés légtechnika penészedés légbevezető légbevezető eladó légbevezető beépítés GMBSZ légbevezetés légbevezető forgalmazás ablak bevezetés Atg-35 Atg-60 higroszabályzott Légbevezető webáruház légbeeresztő lég beeresztő műanyag ablakba építhető szellőző • ablak • ablakba építhető légbevezető • air-tonic • ATG • At-g35 • ATG-35 • ATG35 légbevezető • at-g60 • Atg-60 • at-g60 ára • ATG60 légbevezető • lébevezető beépítés • légbeeresztő • légbevezetés • Légbevezető • légbeve