2013. dec 30.

Szellőztető, légbevezető utólagos beszerelése falba, ablakba, gázkészülék miatt

írta: Kémény Ajtó
Szellőztető, légbevezető utólagos beszerelése falba, ablakba, gázkészülék miatt

Szellőztető, légbevezető utólagos beszerelése ablakba, gázkészülék miatt 



A mai modern nyílászárók tömítettsége, légzárása olyan magas fokú, hogy e szerkezetek mellett nyitott égésterű gázkészülékek működtetése esetén (átfolyós, nyílt égésterű vízmelegítő, gáztűzhely, stb.) szükségessé válik a lakás megfelelő légcseréjének biztosítása. Pótolni kell a belső levegő elhasznált oxigénjét, hogy a baleseteket elkerüljük.
Ezzel a problémával leggyakrabban a Gázmű, vagy a gázkészülék szerelő szembesíti a lakás tulajdonosát, előírva légbevezetők beépítését.
Szellőztetők, légbevezetők utólagos beszerelése ablakokba, párásodás, penészesedés miatt

légbevezető, szellőztető utólagos beépítés Ugyanakkor a nem megfelelő légcsere, a megemelkedett belső páratartalom az alábbi kellemetlen jelenségeket is okozza:

    penészesedést a fal sarkában;
    páralecsapódást az ablakon;
    fülledt levegőt, a komfortérzet romlását.

Az általunk utólagosan (a nyílászáró keretébe!) beépített , különböző típusú és a szakhatóságok által engedélyezett Air-tonic higro-szabályozású légbevezetők megoldást nyújthatnak a fenti problémákra.
Higroszabályozás: francia világszabadalom. A helység páratartalmának érzékelésével működik. Egy vegyszerrel kezelt szalag a páratartalom változásával párhuzamosan változtatja méretét (összahúzódik, nyúlik) és nyit vagy zár egy műanyag lamellát. Így automatikusan szabályozza a beáramló levegő mennyiségét (ez egy gravitációs szellőző). Áramellátást nem igényel. Fölöslegesen nem szellőztet, nem hül ki a helység.
Cégünk arra vállalkozik, hogy e szellőzőket (légbevezető) szakszerűen beszereli (anyagbeszerzés + helyszíni beszerelés) az ablak rongálódása nélkül.


Gyakran ismételt kérdések

Miért penészesedik otthonom ?

- A penész megjelenése általában egy folyamat legrosszabb végeredménye.  A penész legfőbb oka a lakás levegőjének magas páratartalma. A levegőben lévő páratartalom a lakás hidegebb pontjain az alacsony harmatpont miatt, az ablakon, a sarkokban lecsapódik és így megfelelő környezetet biztosít a levegőben lévő penészgombáknak ahhoz, hogy ott penészesedést okozzanak.


Hogyan tüntessem el a penészt a lakásomból ?

-A penész eltüntetésére több lehetőség adódik ezt szinte nap mint nap hallhatjuk a médiákban. Az eltüntetés viszont nem oldja meg ezt a problémát, ugyanis legkésőbb a következő ősszel újra megjelenik a pára az ablakokon és a penész a sarkokban. A végleges megoldás a penészesedés okának megszüntetésében rejlik.


Miért csak most jelent meg a penész ?

- A penész és a pára megjelenésének legfőbb oka, a természetes szellőzés megszűnése. A mai építőipariban az egyik legfőbb célkitűzés a lakás teljes leszigetelése, hogy minél kevesebb legyen a hő veszteség. Ezzel a szigetelési technológiával, viszont sikerült a lakás addigi természetes szellőzésének minden lehetséges módját megszüntetni (ajtó, ablak rések, falak természetes szellőzése, stb.). A penész legtöbbször a hidegebb hónapokban  (októbertől-márciusig) jelenik meg, mert akkor jelentősen lecsökken a lakás szellőztetésére szánt idő, mivel az a lakás kihűlését jelenti, azaz magasabb fűtési költséget. A kevesebb szellőztetés miatt a lakás levegőjének páratartalma megnövekszik, és ezek után szinte automatikusan megjelenik a penész.

images.jpeg
Mitől magas a páratartalom a lakásom levegőjében ?

- A lakásban az emberi tevékenység szinte minden percben növeli a páratartalmat. Ennek mértéke nagyban függ a lakásban élők összetételétől.

A pára megjelenésének formái: - légzés !!!

                                          - főzés,

                                          - mosogatás   

                                          - fürdés,

                                          - szárogatás (ruha),stb.

Ezeknek a tevékenységeknek a folytatása mindennapi rendszerességgel szinte egy folyamatos pára utánpótlást biztosítva a lakás levegőjében szellőztetés hiányában a relatív páratartalom 85-90%-ra való emelkedését eredményezheti.


Mi az elfogadható páratartalom ?

- Szakirodalom szerint az átlagosan 40-60 % közötti relatív páratartalomnál működik jól az emberi szervezet. A penészesedés elkerülésének szempontjából az ideális páratartalom 45-55 % között van.

Hogyan tudom megfelelő szinten tartani a páratartalmat ?

- A páratartalom csökkentésének lehetőségére több megoldás is kínálkozik:

  •  Páragyűjtő készülékek
  •  Klíma
  •  Páramentesítő gépek
  •  Szellőztető rendszerek


A fent felsorolt lehetőségeket megvizsgálva a következő eredményre juthatunk.

  •     A páragyűjtők hatásfoka nem elégíti a lakás magas páratartalmának csökkentésére tett kísérletünket, viszont jól szemlélteti a levegőben lévő párát, viszonylag elég drága és csak kevés párát köt meg.
  •  A klíma egy jobb megoldásnak tűnhet, elég gyorsan lecsökkenti a párát (páramentesítő vagy akár hűtő funkcióban is), negatívumként elmondható, hogy csak a belső levegőt keringeti és magas az energia igénye is.
  •     A páramentesítők gépek jó megoldásai problémánknak, viszont nagyon drágák,elhelyezésük miatt csak egy adott helységben használhatóak és szintén csak a bent lévő levegőt keringetik.
  •     A szellőztető rendszerek beépítése a legjobb megoldások közé tartoznak, mivel működésük során lecsökkentik a levegő páratartalmát, elszívják az elhasználódott páradús levegőt és friss levegőt jutattnak a lakótérbe.

  Azonban fontos elmondani, hogy a szellőztető rendszerek működtetésének alapelve nem mindegy.

Milyen szellőztető rendszert válaszunk ?

- A jó szellőztető rendszer akkor szellőztet amikor szükség van rá és csak annyit amennyire szükség van, ellenkező esetben túlszellőztethetjük a lakásunkat.A túlszellőztetett lakás relatív páratartalma akár 15-25 % közé is  kerülhet, aminek az élettani hatása nem túl egészséges (tapasztalat: kiszárad az ember torka, stb.).Mivel a célunk a párásodás és penészesedés okának megszüntetése, a jó megoldás egy páraszabályzott szellőztető rendszer beépítése.

Milyen a páraszabályzott szellőztető rendszer ?

- A páraszabályzott (higroszabályzott) szellőztető rendszer alapelve, hogy a lakóterekbe (hálók, nappali) páraszabályzott légbevezetőket helyezünk el,hogy a friss levegő itt kerüljön a lakásba, a kiszolgáló helységekből (fürdő, konyha, WC) pedig elszívjuk az elhasználódott páradús és szennyezett levegőt. Ezt a légcserét a páraszabályzott légbevezetők és légelvezetők valamint az elszívó ventilátorokkal úgy valósítjuk meg, hogy a relatív páratartalom  az elvárt 45-55 % közé kerüljön. A légbevezetőkről és légelvezetőkről bővebben olvashat a termékek menüpont .

Légbevezetésnél:

- Légbevezetők elhelyezése: szobákba (hálók), nappalik és konyha
- Légbevezetők száma:a lakótér légköbméterének mennyiségétől függően 50m3 alatt 1 db, 50m3 felett 2 vagy több.
- Légbevezetők típusa: Lezárható vagy nem lezárható (gázkészülékekhez), illetve 3 féle színben
- Légbevezetők beépítése szerint: Nyílászáróba (Fa, műanyag, esetleg fém), és falba.

  Ezeket felmérve néhány számot is leírnák:
- Nyílászáróba építhető légbevezető beépítése
- Falátvezetéses légbevezető beépítése (falfúrással)kb.1óra





webáruházunkban: www.kemenyajto.com

 

Szólj hozzá

gomba pára szénmonoxid mérgezés szellőztetés szénmonoxid beépítés beszerelés légtechnika penészedés légbevezető légbevezető eladó légbevezető beépítés GMBSZ légbevezetés légbevezető forgalmazás ablak bevezetés Atg-35 Atg-60 higroszabályzott Légbevezető webáruház légbeeresztő lég beeresztő műanyag ablakba építhető szellőző • ablak • ablakba építhető légbevezető • air-tonic • ATG • At-g35 • ATG-35 • ATG35 légbevezető • at-g60 • Atg-60 • at-g60 ára • ATG60 légbevezető • lébevezető beépítés • légbeeresztő • légbevezetés • Légbevezető • légbeve